söndag 31 mars 2013

Vi och havet!

Sol, strand, nöjda barn. Några fler plusgrader på det och det blir svårslaget!



lördag 30 mars 2013

Var är våren?

Vi har aldrig sen 1995 varit med om snö i skåne på påsk. I år blev det premiär. Vinter och skåne hör inte ihop för oss. Dock så är det ändå mysigt att vara här.

Strandpromenaden blev dock inte som vi tänkt oss på långfredagen. Den skedde i snöstorm. Den blev kort.

Idag kikade dock solen fram på em så det blev en glass i hamnen. Kallt som fan men det är ju vår... En fågel fräste åt oss på vägen dit. Den fick inte smaka strut kan jag lova. Hemma blev det sedan äggmålning men jag smet ut på långpromenad på 6 km. Blev sedan upplockad i grannbyn. Orkade inte gå en meter till. Promenaden var dock vid havet så mer mindfulness än så kan det omöjligt bli.

Imorgon hoppas vi på sol och picknick i det gröna. Jag vet att det fortfarande är snö men är solen framme så är allt möjligt.

Gonatt!









onsdag 27 mars 2013

BLOD! Ge mig ge mig ge mig!!!

Idag tog jag blodprov. Dom som känner mig vet att jag är galet stickrädd. Arm som finger. Trodde inte alls på det folk säger om att det är en helt annan grej att ta på någon annan. Det är faktiskt sant kan jag säga nu. Känner mig stolt som fan!

Nu är det påskledigt!

Sjukhuset, vi ses på tisdag!!!

tisdag 26 mars 2013

Det där med sms

Det kan vara farligt. Man glömmer att texten bara kommer fram som text. Att en glimt i ögat faktiskt inte syns. Ironi kommer inte fram. Någon kan tolka något på ett helt annat sätt än vad som var menat.

Ibland skickar jag för fort. Tänker inte på att läsa igenom och kanske tänka på hur det kan uppfattas. Det är så dumt och jag ska verkligen skärpa mig.

Tänk efter före!

Natti

måndag 25 mars 2013

Vecka 2.

Startar med ett kvällspass. Återigen kliver jag in i min andra värld på sjukhuset och jag bara älskart!

Fick följa med på röntgen, läsa på lite om MEWS, ta blodsocker, blodtryck och temp, vara med och lägga om ett sår samt personlig omvårdnad. En ganska lugn kväll dock med lite migrän på slutet så jag smet liiite tidigare. Nu ska jag sussa för klockan ringer 05.15. Tjohoooo

fredag 22 mars 2013

En vecka har nu gått!

Jag gick hem idag med en så nöjd känsla i magen. Jag trivs verkligen så bra på min praktik. När sjuksyrror börjar fråga när jag ska börja där sedan efter praktiken så har man väl gjort ett bra jobb på bara en vecka!!! Ja jag skryter lite men är man bra så är man;) Känns som om jag har hittat min plats. Bland tarmar och skit.

Idag har jag gått runda själv på morgonen och tagit manuellt blodtryck, temp, puls, andningsfrekvens och blodsocker. Känner mig lite som en elefant i ett kylskåp, lite sådär galet fumlig men på ett gulligt sätt, fniss, NOT. Kommer med hela famnen full med grejer och vet inte vart jag ska lägga dom riktigt. Glömmer bort vilken ordning och så och så men det ger sig väl. Värst är när jag glömmer att jag har kvar stetoskopet i öronen och drämmer ner lyssninggrejen i bordet. Damn, det är obehagligt. Annars har jag idag fått se en patient byta stomipåse vilket var intressant att då se en bit av en tarm sticka ut ur magen. Trodde det skulle se obehagligt ut men de gjorde det inte alls. Kan nog dock se olika ut på olika patienter kan jag gissa.

Nu är jag så trött så bokstäverna bara suddar och blurrar. Dax att sova efter gladiatorerna final.

Någon som väntat hela kvällen ser ut så här strax innan den avgörande hinderbanan:

Natti



torsdag 21 mars 2013

Kirurgkliniken avd 61

Avdelningen är en kirurgisk vårdavdelning som bedriver nedre mag-tarm Colorektal kirurgi. Både elektiv och akut vård bedrivs på avdelningen och har direkt intag från akuten dygnet runt.

Vanligaste förekommande operationer och sjukdomar är: Tarmresektioner vid tex Ulcerös Colit, Morbus Chron, Ischemi, Cancer. Stomioperationer. Ändtarmsbesvär såsom hemorrojder, fistlar, abscesser. Tarminflammationer tex divertikulit ( tarmfickor). Akuta åkommor tex Appendicit, Commotio, Oklara buksmärtor samt Melena.

Översättning?

Det handlar om tarmar. Sjuka tarmar som ibland opereras bort. Då kan man få en bajspåse på magen.

Typ så. Bajs kan man säga men på ett otroligt komplicerat roligt sätt.

Så nu vet ni!



Med stegräknare på kirurgen.

Tänker inte alls få mig själv att framstå som duktig men jag måste ju kolla hur mycket jag går på en dag nu med ett inte sitta still jobb. Det dubbla helt enkelt. Från runt 4000 till 8000. Måste tvinga mig ut på en promenad nu bara i vårt jävla antarktis.

Idag har jag läst på mer om vad vi egentligen gör på vår avdelning, lite mer ingående. Ställt tusen frågor och fått många svar. Har två sidor med latinska ord för olika saker vi gör för att lättare förstå rapporter och journaler. Jag har oxå tagit blodtryck, elektroniskt och manuellt. He he, kan man säga så? Det var iallafall inte så svårt som jag trodde. Mitt egna var ett skolexempel på hur ett tryck ska vara... Tssss, såklart:)

Annars så är det mycket personlig omvårdnad precis som i hemtjänsten. Det som dock gör detta roligare är att man får göra så mycket mer. Det är kul men oxå lite trist då man nästan kommer att känna sig överkvalificerad väl tillbaka i hemtjänsten. Vi som utbildat oss till undersköterskor borde få göra mer. Mer sånt som nu bara ligger på distriktsköterskan. Mitt mål är ju faktiskt att jobba på sjukhus, i första hand akutsjukvård men det blir trygga hemtjänsten i åtminstone 6 månader först.

Nu ska jag plugga om tarmar på latin:)

Hejs

onsdag 20 mars 2013

Shit, jag tror jag måste svimma!

Ett dränage ska tas bort. Alltså en slang ur en patients mage ska dras ut genom hålet i magen. - Åh, jag vill kolla. Jag står och kollar superkoncentrerat, frågar och tittar. Slangen dras ur. Tänker - Shit vad mycket slang det låg i magen. Fortsätter titta superkoncentrerat på nu bara hålet som finns kvar. En liten strimma hänger ut, en köttslamsa som åker fram och tillbaka när kollegan rengör. Det är nu som jag plötsligt börjar känna mig konstig. Jag backar ut från rummet lite diskret och går mot vår modul, vårt rum med stolar där min handledare plus en sköterska sitter. Säger jag känner mig lite svimfärdig så jag sätter mig ner och andas lite och tänker att det ska försvinna. Det gör det inte. Säger till att jag verkligen inte mår bra och känner att det snart börjar svartna för ögonen. Dom lägger mig på golvet och slänger upp mina ben på en stol. Jag försöker vara cool och andas lugnt. Jag svimmade aldrig men var väldigt nära. Det skumma är att det kändes inte så obehagligt när jag väl stod där men tydligen så var det det ändå.

Undrar vad jag får se för spännande imorgon...

tisdag 19 mars 2013

Hej Kirurgen!

Dag ett igår. Det blev en ordentlig start. Jag skulle egentligen varit där kl 13 sa dom när jag kom kl 07.00. Det gjorde dock ingenting alls, blev bara en dag extra. Så mycket intryck. Så mycket nytt. Dock så är jag tröttare idag än vad jag var igår.

Att stå parkerad med bilen på danderyd utan personaltillstånd är ju inte att tänka på. Blir 100 kr om dagen så jag köpte ett busskort igår. Tog bilen till stationen imorse och tog 06.08 bussen till danderyd. Saknar min morgonbilfärd men det funkar ändå med bussen. Lite för kallt bara för att tvingas röra sig ute;) En kaffetermos och lite Snook i lurarna så var bussfärden nästan lite trevlig. Dock så ogillar jag starkt den mertiden som det tar att åka kommunalt.

Efter dessa nu två dagar så inser jag att jag kommer att lära mig något nytt varje dag vilket är så himla roligt. Dessutom är avdelningen jag är på väldigt trevlig. Alla är trevlig mot varandra och ingen behandlas annorlunda. Timanställd som fast, alla är lika värda. Myten om att sjuksköterskorna dumpar över sånt som dom inte vill göra på undersköterskorna är spräckt. Alla hjälps verkligen åt och samarbetar vilket känns fint. Veckan inleds på måndagmorgnar med spegling. Innan rapporten om patienter så äter alla frukost ihop och sedan får var och en säga något om sin helg. Väldigt uppskattat. Man fokuserar på bra saker och låter inte gnäll och kritik ta över. Utan att säga för mycket så kan jag ändå säga att det är ganska olikt en annan arbetsplats jag jobbar på. Där tar dom kritiserande gnälliga bittra över vilket ger en rätt kass stämning. Egentligen är det bara en person som gör detta vilket är ganska skrämmande. Hur en person kan förpesta en hel arbetsplats. Surt surt.

Klockan ringer 05.15 imorgon bitti så jag ska ta en dusch nu och sedan gå och sussa. Imorgon kliver jag åter in i mitt parallella universum och får min hjärna fullmatad med kunskap. Det känns sååå jävla bra.

Tack och godnatt!

onsdag 13 mars 2013

Jag grät i bilen idag!

Sista dagen på jobbet i väsby och det känns tungt. Jag önskar att jag varit smartare och mer ekonomi intresserad så att jag hade kunnat fortsätta och utvecklas men så är det inte. Jag byter något väldigt bra mot något helt okänt och det känns läskigt. En super chef kollega vän som funnits i mitt liv varje vecka kommer inte längre att finnas där. Inte som det varit. Dock så övergår vår relation till något annat vilket ju kan vara spännande. Men ändå.

Jag ogillar stora förändringar. Just nu händer det mycket. 2 jobb blir ett. Innan så ska jag göra min praktik. På måndag traskar jag iväg till en kirurgavdelning på danderyds sjukhus och låtsas vara cool. Det ska bli skitkul, tror jag. Kul men läskigt. Sedan blir det hemtjänsten på 85% i 6 månader. Längre än så tänker jag inte planera. Det blir som det blir helt enkelt.

Jag hatar avsked. Stora förändringar. Trygghet som byts mot osäkerhet. Uss. Därför grät jag lite grann.

Det blir nog bra tillslut....

fredag 8 mars 2013

Efter en natt på soffan tänker jag såhär:

Idag vill jag inte ha migrän. Jag har haft ont varje dag i flera veckor. Fått bita bita bita ihop. Ändå gå och jobba. Ändå finnas där. Såklart har jag legat oxå men det har ofta kommit på em, gärna lagom till mellan jobben eller till hämtningen av barnen. Inplanerad träning som aldrig blir, inplanerat annat som aldrig blir av. Det är så tråkigt och så stressande.

Idag ska jag jobba, träna, hämta barn och sedan avsluta dagen kvällen med två fin fina vänner på restaurang i sthlm city. Det vill jag. Det ska jag. Tänker INTE få migrän. Så det så!

onsdag 6 mars 2013

Aj!

Crossfit, indoor walking, zumba, styrketräning, core....Fuck all that!

Jag körde ett fitnesspass med ps3 igår. Idag finns det inte en enda muskel på min kropp som INTE gör ont. Min biceps syns typ. Om jag stretchade? Men please, jag spelade ju bara tv-spel lixom;)

Kul men jobbigt som fan. Grymt att ta till när man är för fet för gymmet. Kanske jag kommer iform så jag faktiskt kan gå dit snart igen;)

Nu blir det jobb!

Tjing

tisdag 5 mars 2013

På nyheterna idag!

Först drar IKEA in sina hästbullar. Ko eller häst, känns som same same. Det var ju i alla fall inte giraff eller lejon...

Nästa nyhet är att dom drar in massa choklad i kina från sverige som innehåller tarmbakterier???

Den enda frågan som såklart dyker upp i mitt huvud är:

Vem fan sket i chokladen???



söndag 3 mars 2013

Varför är det så svårt?

Ååååh, ska hon gnälla nu igen? Jaaaa, lite.... Eller gnäll o gnäll. Jag bara undrar varför det ska vara så svårt att få ihop allt? Livet! Allt man vill göra men inte hinner.

Jag gör det lite lättare nu genom att sikta in mig på bara ett jobb. Kommer sluta med bokföringen och bara köra hemtjänsten ett tag. Sorgligt att sluta med bokföringen. Eller ja, själva jobbet i sig kanske jag inte kommer att sakna jättemycket men min chef och lixom själva grejen. Flummigt men det går inte att beskriva. Alltid läskigt med stora förändringar. Chefen kanske nu bara kan övergå till en kär vän som älskar tacobar lika mycket som jag.

Pluggmässigt går det bra. Ett prov kvar sen är jag färdig till 2/3 delar. Sista delen börjar den 18 mars. Jag inleder den med praktik på kirurgen på danderyds sjukhus. Hur pirrigt läskigt spännande som helst!!!!!

På frågan " varför blir du inte sjuksköterska direkt istället" svarar jag: FÖR ATT JAG VILL BLI UNDERSKÖTERSKA!!! PUNKT!

Så nu behöver vi inte fråga det något mer.

Ser fram emot förändringar även om det känns läskigt.

Imorgon ska jag träna. Imorgon ska jag börja träna igen kanske jag skulle säga. Tänk att trots att jag såååå gärna vill komma iform igen så är det såååå svårt att få tid för träning. Jag är trött på att känna mig som en gravid sälhona ändå så får jag inte till det. Känner mig så töntigt trött tjatig med att jag varje vecka varje måndag lixom ska börja igen. Gå, träna, springa, hoppa hopprep, dansa, ja allt allt. Håller i nån vecka sen tar livet över.

Ja ja, nytt försök imorrn. Fortsätter att vara lite tjatig. Natti